Workshop 'Achter de voordeur': Energieopslag vanuit het perspectief van de consument (20 februari)

update: van de workshop hebben we een verslag gemaakt, zie documenten.

(Registratie is mogelijk via deze link).

Opslag van energie bij consumenten thuis of in de buurt kan een belangrijke rol spelen in de energievoorziening van de toekomst. Maar decentrale opslag kan alleen succesvol worden als het aansluit bij de behoeften van consumenten. In deze interactieve workshop bekijken we opslag daarom vanuit het perspectief van de consument. Welke inzichten levert dat op en hoe kun je die gebruiken voor de ontwikkeling van producten en diensten voor een duurzaam en sociaal energiesysteem?

De workshop is gebaseerd op inzichten uit sociaalwetenschappelijk onderzoek van Wageningen Universiteit en Technische Universiteit Eindhoven naar de rollen en gedragingen van consumenten in slimme energiesystemen. De workshop is bedoeld voor energieprofessionals met interesse en/of ervaring in energieopslag.

ce82e513-9828-4121-9b64-99fb1293f09f.PNG
  • Datum: dinsdag 20 februari, 2018
  • Locatie: AMS Institute, 62 Mauritskade, Amsterdam

Agenda

1:00 PM

1:00 PM - 1:15 PM

1:15 PM - 2:00 PM

2:30 PM

2:30 PM - 4:00 PM

 

 

 

 

 

 

 

 

4:15 PM - 5:00 PM

 

5:00 PM

 

Begin evenement

Welkom

Presentatie van de onderzoeksprojecten

Parallel sessies over deelthema’s

1. Nieuwe technologieën, nieuwe rollen: over de veranderende relatie tussen consument en aanbieders

Virtual Power Plants, smart home configuraties, blockchain en andere nieuwe technologieën gaan de rollen en handelingsmogelijkheden van de verschillende partijen in het energiesysteem (grondig) herorganiseren. In deze scenario workshop kijken we naar de toekomst: wat voor verschillende rollen zouden consumenten kunnen innemen? Wat zullen, kunnen en moeten ze verwachten van de aanbieders? Hoe kunnen aanbieders hiermee omgaan en op inspelen?

 2. Consument in beeld: gebruikersgericht ontwerpen van opslagsystemen

In het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten werk je aan de hand van impliciete en expliciete aannames over gebruikers. In deze sessie nemen we die aannames onder de loep. Hoe kun je je bewust worden van expliciete en impliciete aannames? Wat voor effecten kunnen ze hebben op de manier waarop producten en diensten aansluiten op en geaccepteerd worden in het dagelijks leven van gebruikers

3. Duurzaam betrekken van deelnemers in pilotprojecten

Er gaat al veel tijd en moeite steken in het vinden en rekruteren van pilotdeelnemers. Maar hoe houd je ze blijvend betrokken? En hoe kun je hun ervaringen meenemen in het creëren van maatschappelijk succesvolle innovaties?

Afsluitende discussie: De pilot voorbij?

Pilotprojecten met batterijopslag geven ons inzicht in de mogelijkheden en uitdagingen van een duurzaam decentraal energiesysteem. Hoe zorg je dat de lessen uit deze pilotprojecten niet verloren gaan? En hoe kun je voortbouwen op deze lessen om een zinvolle volgende stap te zetten richting een duurzaam decentraal energiesysteem?

Borrel

Einde evenement

(Registratie is mogelijk via deze link).